Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sjukhusfysikerutbildning

Sjukhusfysikutbildningen omfattar 300 högskolepoäng och är en naturvetenskaplig yrkesexamen. Efter att du tagit ut din universitetsexamen ansöker du om legitimation från Socialstyrelsen. Utbildningen är samtidigt en masterexamen i medicinsk strålningsfysik och den engelska översättningen är Master of Science in Medical Physics.

Att kombinera fysik och matematik med tillämpningar i hälso- och sjukvård gör medicinsk strålningsfysik till ett tvärvetenskapligt ämne. Att jobba som sjukhusfysiker är ett spännande och omväxlande yrke, där fysik och olika strålningstillämpningar möter biologi och medicin, med människan i centrum.

Som legitimerad sjukhusfysiker är du sjukvårdens strålningsexpert inom bildgivande medicinsk diagnostik (röntgen, nuklearmedicin och magnetresonanstomografi) eller inom strålbehandling. Förutom det kliniska arbetet jobbar ofta sjukhusfysikern med forsknings- och utvecklingsprojekt. Sjukhusfysikern har ansvar för att strålskyddet på sjukhuset efterlevs och har ett stort strålskyddskunnande för andra områden i samhället. Du kan även få jobb som strålningsexpert utanför sjukvården, tex inom strålskyddsmyndigheter och i medicin- tekniska företag.

Vad gör en sjukhusfysiker?

Hur blir man sjukhusfysiker?

För dig som redan går på programmet – studiehandboken

 

Kontaktinformation

Studierektor: Crister Ceberg, 046-173985, 0725-453805, crister [dot] ceberg [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledare: Sofie Ceberg, 0725-585057, sofie [dot] ceberg [at] med [dot] lu [dot] se