Utbildningsplan och studiegång
Sjukhusfysikerutbildningen börjar med ett tvåårigt basblock i fysik/matematik. Från termin 5 inriktas utbildningen mot medicinsk strålningsfysik och sjukhusfysik. Sista året innehåller klinisk praktik, och studierna avslutas med ett 20 veckors examensarbete.
Kurser och delkurser
Sjukhusfysikerutbildningen beskrivs i sin helhet i utbildningsplanen, och för varje ingående kurs finns en kursplan.
- Utbildningsplan för Sjukhusfysikerutbildningen, 300 hp
- Bilaga 1. Måluppfyllelse
- Bilaga 2. Progressionsplan
- Bilaga 3. Övergångsregler
- FYSA12 Introduktion till universitetsfysik, med mekanik och ellära 15 hp
- FYSA13 Introduktion till universitetsfysik, med optik, våglära och kvantfysik 7.5 hp
- FYSA14 Introduktion till universitetsfysik, med termodynamik, klimat och experimentell metodik 7.5 hp
- MATA21 Envariabelanalys 15 hp
- MATA22 Lineär algebra 1 7.5
- NUMA01 Beräkningsprogrammering 7.5 hp
- MATB21 Flervariabelanalys 7.5 hp
- MATB22 Lineär algebra 2 7.5 hp
- FYSB21 Matematiska metoder för svängningar, vågor och diffusion 7.5 hp
- FYSB22 Grundläggande kvantmekanik 7.5
- FYSB23 Grundläggande statistisk fysik och kvantstatistik 7.5 hp
- FYSB24 Atom- och molekylfysik 7.5 hp
- FYSC22 Kärnfysik 7.5 hp
- FYSC24 Partikelfysik, kosmologi och acceleratorer 7.5 hp
- MSFM02 Medicinsk strålningsfysik, Grundkurs 60 hp
- MSFN02 Medicinsk strålningsfysik, Sjukhusfysik 60 hp
- MSFP02 Medicinsk strålningsfysik, Klinisk praktik och lagstiftning 30 hp
- MSFT02 Medicinsk strålningsfysik, Examensarbete för sjukhusfysikerexamen 30 hp
Kurserna MSFM02 och MSFN02 sträcker sig över hela läsår, och är indelade i olika delkurser.
Delkursperioder för MSFM02 och MSFN02 läsåret HT22-VT23
Alla examinationsgrundande moment på utbildningens senare del är listade här:
Examinationsgrundande moment H2022-V2023
Studiegång
När du studerar på sjukhusfysikerutbildningen har du platsgaranti på de ingående kurserna i den ordning som beskrivs i utbildningsplanen. Fram till och med programtermin 5 söker du via antagning.se, därefter sker antagningen lokalt. Eftersom sjukhusfysikerexamen regleras av lagstiftning och författningar ställer vi höga krav på våra studenter, och antagning sker endast efter kontroll av studieresultaten i LADOK. Du hittar anvisningar på följande länk:
Sjukhusfysikerutbildning – programanvisning till HT2022
Schema (gäller MSFM02 och MSFN02)
Schema ska normalt finnas tillgängliga senast en månad före start av varje ny delkurs. Sjukhusfysikerutbildningen är en heltidssysselsättning, så räkna med att ägna dagarna åt studier. Laborationer som utnyttjar sjukvårdens kliniska utrustning utförs på kvällstid eller på helger.
Schemaändringar kan förekomma i undantagsfall. Alla våra lärare och föreläsare har andra arbetsuppgifter, inte minst sjukhusfysiker som är kliniskt verksamma, och det kan uppstå oförutsedda kollisioner i schemat. Detta kan även gälla tex vid laborativt arbete med sjukvårdens utrustning, vars kliniska använding ibland måste prioriteras.
Föreläsningar (gäller MSFM02 och MSFN02)
Många av våra föreläsare använder presentationer, och i förekommande fall strävar vi efter att dessa ska finnas tillgängliga på Canvas senast dagen före föreläsningen. Presentationer delas normalt inte ut av föreläsaren, men de kan med fördel laddas ner och studeras i förväg, och - om så önskas - skrivas ut för att användas som anteckningsunderlag.
Innehållet i föreläsningar och andra undervisningsmoment bestäms naturligtvis främst av kursmålen, och det är också dessa som examineras. Det blir emellertid lättare att se de stora sammanhangen, och därmed tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt, om man kan vidga perspektivet genom att relatera till andra näraliggande ämneskunskaper och erfarenheter. De delkursansvariga är medvetna om detta och strävar därför efter att berika undervisningen med orienterande moment och föreläsningar. Detta gäller även våra externa och kliniskt verksamma föreläsare, som tex sjukhusfysiker, vars samlade yrkeserfarenhet är ett oerhört värdefullt bidrag till kursinnehållet, utöver vad som låter sig beskrivas i kursmålen.
Laborativ verksamhet (gäller MSFM02 och MSFN02)
Alla laborationer på sjuhusfysikerutbildningens senare del är obligatoriska. Detta gäller, i förekommande fall, även för- och eftergenomgångar.
Läs laborationshandledningen i förväg, och kom förberedd till laborationen! Då kommer genomförandet att bli mycket smidigare, och både du och dina studiekamrater får mer ut av laborationen.
De flesta laborationer avslutas med en rapport. Syftet med rapporten är att redogöra för arbetsmetoder och resultat, samt att reflektera över dessa med hänsyn tagen till förekommande osäkerheter. Rapporten ska hållas kort och koncis, och långa teoriavsnitt bör normalt inte förekomma. Rapporten utformas enligt våra allmänna anvisningar för rapportskrivning, samt i vissa fall enligt specifika anvisningar som anges i laborationshandledningen. Läs mer på skrivguiden.se och på universitetsbibliotekets sidor om referenshantering, där du får stöd och hjälp i ditt akademiska skrivande. Där hittar du konkreta råd om skrivprocessen och hur du hanterar källor och referenser på ett korrekt sätt, samt hur man undviker plagiering.
Laborationsrapporter lämnas normalt in som inlämningsuppgift via Canvas. Då görs automatiskt en plagiatkontroll genom Urkund.
Skriv rapporten så snart som möjligt efter avslutad laboration, medan du ännu har arbetet färskt i minnet. Inlämnings- och rättningstider meddelas av handledaren i samband med laborationens förgenomgång. Om inget annat anges gäller våra allmänna regler för inlämnings- och rättningstider, enligt vilka rapporten måste vara inlämnad inom 2 månader för att bli godkänd.
När du får tillbaka din godkända rapport är den märkt med ”G” tillsammans med datum och signatur på framsidan. Detta är ditt kvitto på godkänd laboration. Behåll originalet minst till dess du fått betyg på hel kurs.
Betygskriterier (gäller termin 5-10)
På sjukhusfysikerutbildningens senare del tillämpar vi betygsskalan U-G-VG på alla kurser.
För delkurser baseras betyget på skriftliga och muntliga tentamina, för vilka det normalt gäller att 60% rätta svar krävs för betyget G, och 80% för betyget VG.
Betyg på hel kurs förutsätter även att alla obligatoriska moment på hela kursen är klara.